Към днешна дата по груби първоначални изчисления нещата се движат в

...
Към днешна дата по груби първоначални изчисления нещата се движат в
Коментари Харесай

Шеф от КЕВР прогнозира 20-30% скок на цената на тока и парното

" Към днешна дата по груби първични изчисления нещата се движат в порядъка 20-30% покачване, както на топлоенергията, по този начин и за електрическата сила за бита от 1 януари. ". Това сподели в изявление за БНР шефът на дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика "  в Комисията за енергийно и водно контролиране Пламен Младеновски. По думите му има налични регулаторни принадлежности, тъй че " нарастването да не е в тези граници ".

" Към днешна дата цените за битовите потребите остават такива, каквито са избрани от 1 юли. Евентуално от 1 януари ще има покачване на цените, по отношение на динамичността на европейските пазари и на цената на газа главно. Промяната - дали ще е 20% или повече, разясняват се, хвърлят се едни проценти, аз се опасявам към този момент да разгласявам съответни проценти, тъй като е извънредно динамичен пазарът ", посочи Младеновски.

На европейските пазари цените стремглаво порастват, на фючърсите на електрическата енергия, на природния газ, само че въпреки всичко сме в интервал, за който това е особено, уточни той.

" Идва зимата и страхът движи пазарите - страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има дефицит на природен газ, на ток и така нататък Смятам, че към декември ще имаме една наклонност, ясна, едно усмиряване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава към този момент мога да кажа по-точен % ", изясни специалистът. По думите му тази година дълготрайните прогнози се сменят всеки ден. 

" Към юни месец за четвърто тримесечие за тази година прогнозите за тока – фючърсите се търгуваха на към 65 евро, в този момент сега се търгуват на над 200 ", даде образец той.

На газовия пазар не се оправдава вярата за увеличени доставки. Освен Норвегия, останалите доставчици продължават да доставят единствено контрактуваните количества, които не покриват увеличеното потребление вследствие на възобновяване на европейската стопанска система, разясни Пламен Младеновски.

Въпреки по-високата цена на газа, финансовото положение на топлофикациите не е толкоз разтърсено, тъй като компенсират нараствания газ с продажбите на по-скъпа сила на борсата, уточни той.

" Увеличението на електрическата сила до някаква степен компенсира топлофикациите. Това е през тока обаче. На прага на отоплителния сезон в този момент ще стартират проблемите на топлофикациите, защото тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова започва акция от топлофикациите да желаят смяна в цените, защото действителните им загуби предстоят ", изясни той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР